• Lokale Radio's krijgen het steeds moeilijker !!!!!

  Terwijl community radio in het buitenland furore maakt als innovatief mediaplatform, krijgen lokale radiostations in Vlaanderen het steeds moeilijker om het luisteraandeel te handhaven. Door de komst van Donna/MNM, Q-Music en 4fm daalde het marktaandeel van lokale radio sinds 1991 van 34,7% naar ca. 9%.

  Volgens de jongste CIM-cijfers luisteren ongeveer 400.000 Vlamingen elke dag naar een lokaal radiostation. Nochtans rijzen vragen over hoe kleinschalige zenders kunnen overleven in een medialandschap dat in toenemende mate door globale en commerciële belangen gedomineerd wordt. 

  In de loop van 2007 stapte REC Radiocentrum, met steun van de Vlaamse Overheid, naar de onderzoeksgroep Media & ICT (MICT-UGent-IBBT) met de bedoeling de economische leefbaarheid van lokale radio in Vlaanderen grondig te analyseren. Het onderzoek belicht de talrijke factoren die de leefbaarheid van het lokale radiomedium beïnvloeden en stelt aan de hand van mogelijkheden en pijnpunten een alternatief toekomstmodel op.

  INTERESSANTE KWEEKVIJVER

  Sven De Coninck (coördinator REC Radiocentrum): “Lokale radio’s bouwen al enkele generaties aan bruggen binnen, voor en tussen de lokale gemeenschap. Als kweekvijver voor de nationale radio, als plek voor creatief experiment of als megafoon/spiegel van wat leeft in een gemeenschap spelen zij een relevante rol in het maatschappelijk debat."

  "Uit onze ervaringen in het radioveld en onze vele contacten met radiomakers kregen wij echter steeds meer signalen dat het vele lokale stations om diverse redenen niet voor de wind ging. Zij voelden zelf dat zij hun functie niet meer terdege konden vervullen. Om dit buikgevoel te kunnen staven hebben wij onze vermoedens voorgelegd aan het beleid en dit onderzoek besteld.”

  BELANGRIJKSTE BEVINDINGEN

  Het Vlaamse lokale radiolandschap wordt gekenmerkt door een sterke mate van netwerkvorming waarbij het onderscheid tussen lokale, regionale en landelijke media onduidelijk geworden is. De invloed van deze netwerkvorming kan evenwel moeilijk overschat worden.

  Telde Vlaanderen nog 343 lokale radio’s in 1993, in 2007 waren nog ‘slechts’ 293 lokale radiostations actief (ondanks de 15 extra frequenties die eind 2007 nog werden uitgereikt). Op een totaal van 288 erkende lokale frequenties in de Vlaamse ether, bleken eind 2008 nog slechts 97 een autonome koers te varen.

  Door het geldend reclameverbod en het gebrek aan financiële ondersteuning vanwege de overheid kwamen een groot aantal lokale stations na de succesvolle beginjaren in financiële moeilijkheden. De opheffing van het reclameverbod in 1985 zette de deur open voor de komst van grote mediagroepen die in de populaire lokale radiostations een lucratief medium zagen om hun verlies aan reclame-inkomsten te compenseren.

  Vandaag opereert liefst 64% van de lokale radiostations onder de vlag van een netwerk, slechts 108 stations (36%) varen een onafhankelijke koers. De vijf grootste netwerken (Contact, Top Radio, Be One, Club FM en RGR) beheren samen in totaal meer dan 100 lokale stations.

  Radio 1 had vandaag in 'De Ochtend' Sven De Coninck te gast. U kan HIER zijn verhaal beluisteren of downloaden.

  Bron: www.radiovisie.eu

 • FM GOUD Classic Rock Weekend !!!!!!!!!!!

  n42770494305_6435FM Goud Classic Rock Weekend

  Haal je luchtgitaar maar boven…

  FM Goud presenteert: het eerste FM Goud Classic Rock Weekend!

  In het weekend van 4 en 5 april zetten we de paasvakantie op gepaste wijze in met niets dan classic rock hits en… we geven massa’s prijzen weg! Er liggen 12 prijspakketten klaar met elk een waarde van zo'n 100 EUR! Gratis menu's van McDonald's, full cd's, zwemtickets van Erperheide, mp3-spelers en véél méér! Luisteren is winnen.

  4 en 5 april, classic rock weekend, natuurlijk alleen op 107.7 FM Goud.

  www.fmgoud.be

   

   

 • Ex VRW dj's/medewerkers bij webradio !!!!

  Radio Monique 963, de enige erfgenaam van de legendarische zeezender, en sinds een poos doorgestart als webradio, voegt een nieuwe naam aan de lijst van presentatoren toe. Daarmee zijn er nu vier Belgische dj's op Radio Monique 963.

  Alhoewel webstations wereldwijd te 'ontvangen' zijn, is Monique vooral in Nederland populair. Het feit dat het project van daaruit werd begonnen en geleid, zal er niet vreemd aan zijn. Maar Monique heeft niettemin een flinke Belgische inbreng. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw waren dat vooral geldschieters en luisteraars, nu ook presentatoren.

  Vanaf deze maand presenteert Tony Verhaegen (foto) elke dag, zeven op zeven dus, een programma. De man is vooral bekend als de mannelijke helft van het zangduo "Patrick & Carina". En als radiomaker niet aan z'n proefstuk toe.

  PatrickMonique Foto: Patrick Mievis ( ex-programmaleider VRW in 2007)

  Patrick Mievis, zoals hij echt heet, heeft al een kwarteeuw radiomaken achter de rug, vooral bij lokale zenders in Limburg. Tot december maakte hij ook de luisteraars van Jouwradio! wakker op de zondagochtend. 'Open op zondag' zou er trouwens binnenkort opnieuw van start gaan.

  Bij Monique gaat het om een 'luchtige uitzending' boordvol leuke muziek. De 'nostalgische hitparade' gaat hij nu overnemen van die andere Belg, Jan Molenaar. Deze laatste gaat opnieuw het blok 14.00-15.00 uur voor z'n rekening nemen.

  Inmiddels zijn er ook plannen om van Monique een "full time" gepresenteerd radiostation te maken. Maar eerst moet worden uitgezocht hoe een en ander in de praktijk kan worden toegepast.

  De Belgische inbreng bestat vanaf heden dus uit: Jan Molenaar, Tony Verhaegen, Stef de Jong en Frank de Graaf allemaal ex VRW medewerkers.